Lite vardagsjuridik...

Gillar du kriminalfilmer? Du kanske läser Leif G.W. Perssons krönikor i Expressen? Eller så är du stort fan av Jan Guillous kriminalböcker? Vi är många som gillar kriminalböcker och kriminologer. Själv älskar jag deckare. Det är som att lägga ett mentalt pussel. På slutet är det alltid den som man minst anta det, som är mördaren. Enligt Leif G.W. Persson är det inte så i verkligheten. Då är det oftast den som man misstänker mest som är den verkliga mördaren. I verkligheten är många av våra kriminalfall mycket mer intressanta än fiktionen. På journalisthögskolan fick vi journalister ofta rådet att hålla oss strikt till sanningen. Sanningen överskrider vida fiktionen. Och vet du vad, det är faktiskt sant. Tänk bara på hur John Ausonius, han som spred verklig terror i Stockholm på 1990-talet blev fast. Jo, hans laservapen hittades av en fiskare! Hade någon skrivit en sådan roman hade ju ingen trott på det. Men sant var det. Nu sitter han bakom galler och bom. Dessutom har han bytt namn.

Ökat intresse för kriminalfall

Eftersom vi ser ett ökat intresse för olika kriminalfall ska vi här gå igenom de vanligaste juridiska termerna. Vem är vad? Vad är en kärande eller målsägande? Vilka är det som dömer? Många som sett flertalet amerikanska och brittiska kriminalfilmer, blandar ihop deras rättsväsende med vårt. Många unga tror att man kan betala borgen i Sverige, eller att vi har en jury som ska döma misstänkta brottslingar. Inget kunde vara mer fel. Men vi tar det från början.

  • Kärande: kärande är den som väljer att stämma någon i ett civilt mål i domstol. Kära är ett gammalt ord för att klaga.
  • Målsägande: målsägande är den som misstänks ha blivit utsatt för ett brott.
  • Notarie: är den som dokumenterar allt som händer i en tingsrätt, hovrätt eller Högsta domstolen.
  • Tilltalad: en tilltalad är den som är misstänkt i ett brottmål i en domstol och som står åtalad i ett brottmål.
  • Försvarsadvokat: både en kärande, målsägande och tilltalad kan ha försvarsadvokat, som har som arbete att tillgodose sin klients intressen.
  • Målsägandebiträde: Ett målsägandebiträde kan vem som helst som är målsägande ha, inte bara under en rättegång utan även under en pågående rättsutredning.
  • Åklagare: en åklagare är anställd av staten vid olika domstolar. Det är enbart en åklagare som kan väcka åtal mot en människa, förening, eller företag.
  • Domare: En domare är den som dömer under en rättegång. En domare kan också ha rollen som en förhandlare mellan två tvistande parter i ett civilrättsligt mål. En domare brukar vilja undvika kostsamma rättegångar och försöker ofta få två kontrahenter att komma överens.
  • Nämndemän: Nämndemän är lekmän och har ingen juristutbildning. De är valda av olika politiska partier och ska vara domaren, eller domarna behjälpliga i domslut.
  • Sakkunnig: en sakkunnig är någon - egentligen vem som helst - som anses vara kunnig i en sak; det vill säga expert inom ett område som är relevant för målet på något sätt.
  • 7 Oct 2017