5 skäl att skippa fyrverkerier

Debatten kring fyrverkerier blossar upp varje år kring nyår och efter firandet är över ser vi resultatet av 10 minuters explosioner. Det ligger skräp på marken, och det inkluderar även fyrverkerier som av någon anledning inte smällt. Vi kan också läsa om hur djur farit illa, som i Rom där mängder av fåglar låg döda på marken efter firandet. Behöver du fler anledningar att sluta skjuta upp fyrverkerier? Här kommer fem skäl att skippa fyrverkerier.

1. För miljöns skull

Ett av de tyngsta skälen att sluta med fyrverkerier är på grund av den miljöpåverkan det har. Vi kan jobba stenhårt för en hållbar framtid med allt från utföra en golvslipning istället för att köpa ett nytt golv till skatt på plastpåsar men genom att fyra av pjäser med tungmetaller så betyder den kampen ingenting. En enda raket kan sprida ut partiklar över en kvadratkilometer stor yta - och på nyår så är det inte bara en raket som skjuts upp. 

2. För ekonomins skull

Ja, din egen plånbok styr bara du själv över men visst vore det roligare att använda pengarna till nöjen eller andra saker, som att hjälpa någon i nöd, än att elda upp dem? Det finns en beräkning som säger att vi bränner upp över 140 miljoner kronor tillsammans på nyårsnatten. Då räknas inte de fyrverkerier in som köps olagligt. 

3. För barnens skull

Varje år är det cirka 100 barn som skadas av fyrverkerier av olika slag. Det är allt från brännskador till bortsprängda fingrar, ögon som skadats och det finns även de som avlidit. Fyrverkerier är inga leksaker men ändå ser vi varje år hur små barn springer runt med dem. För deras skull borde de försvinna helt. 

4. För djurens skull

Vi nämnde inledningsvis de döda fåglarna i Rom, men det är inte isolerat till en enda stad. Globalt handlar det om tusentals fåglar som dör - bara för att vi vill ha raketer. Husdjur far också illa och efter nyåret 2020 - 2021 så ökade motståndet rejält och grupper på Facebook fick tusentals nya medlemmar. Hundar, katter, hästar och till och med marsvin har blivit skräckslagna. 

5. För att det finns alternativ

Vi lever i en modern värld där vi inte längre ska behöva skjuta raketer och sånt för att skrämma bort onda andar och annat otyg. Istället kan vi använda oss av lasershower, tomtebloss, japanska lanternor och en hel del annat. Det finns inte ett enda argument som håller för att inte sluta skjuta fyrverkerier! 

5 Jan 2021