Kärnkraften - viktig valfråga

På högerkanten i den politiska världen höjs rösterna rejält just nu och det de säger är att vi bör bygga ut kärnkraftverken nu för att möta framtida behov. Problemet är att behovet inte är framtida. Vi behöver mer el nu! Därför bör man också satsa på elektricitet som går snabbare att få fram. Det finns några stora nackdelar med kärnkraft:

  • De tar tid att bygga
  • Det är inte kostnadseffektivt
  • Uran krävs för att driva dem
  • Avfallet måste förvaras länge

En tankevurpa

Det de säger nu är att vi kan bygga "små modulära kraftverk nära de platser där behovet uppstår". Problemet är bara att det inte finns några sådana att bygga. De måste uppfinnas först. En elektriker i Tomelilla jag pratade med menade att vi kommer att kunna ha den typen av kraftverk, men inte än på kanske 30-40 eller 50 år eftersom vår teknik inte räcker till för att driva dem. 

Fler argument mot kärnkraften

Bilden längst upp är tagen i Tjernobyl. Det går fortfarande inte att bo där och att vistas i området en längre tid är förenat med livsfara. Kärnkraftverk är farliga, det kan vi inte komma ifrån. Sen var det det här med kostnaden för dem. För 10 år sedan ungefär så försvann den lag som hindrade nybyggnation av kärnkraftverk. Ändå är det ingen som vill bygga dem (förutom politiker på högerkanten). Varför vill man inte det? Det går inte att tjäna pengar på dem och då måste de drivas med förlust av staten. Vill vi det? 

15 Feb 2022