Alla medborgare ska ha råd att bo

Har du hört begreppet marknadshyror? Det är något som låter ganska bra, men som faktiskt är ett sätt att öka på segregation och utanförskap. Och till och med knuffa ut folk från bostadsmarknaden helt och hållet. En lägenhet som till exempel kostar 4 000 kronor i månaden kan med marknadshyra helt plötsligt öka till det dubbla, eller ännu mer, och vem har då råd att bo där? Vi måste komma på en lösning som gör att alla har råd att bo, och att fler ska kunna välja vilken typ av boende de vill ha. 

Inte alla vill bo i lägenhet

Frågar man den svenska befolkningen hur de vill bo så är det ganska många som säger att de vill ha ett eget hus. En del föredrar villaområden, och andra vill bo på landet. I städerna behöver man se till att skapa nya områden med nybyggnation. Det bör vara en mix av vinkelhus, större 2-planshus och även små enplansvillor för att locka olika typer av köpare. Genom att skapa attraktiva bostäder i form av villor får man också en rotation på hyresrätterna, vilket i sin tur ger mer rimliga hyror. Det hela hänger ihop och en hälsosam bostadspolitisk inriktning kommer per automatik också att ge oss alla tak över huvudet. 

Men de som väljer att vara hemlösa?

Det finns ingen som aktivt väljer att vara uteliggare idag. Det beror mer på att man har en annan problematik. Det kan vara psykisk ohälsa eller ett missbruk. Socialen och bostadsföretag ställer krav på de boende, som de inte klarar att upprätthålla, och de blir således utkastade.  

14 Dec 2019