Motverka avfolkningen från landet

Är du någon som kan tänka dig bo på landsbygden? Eller du kanske redan bor där? Grattis, det är ju helt underbart att kunna på landet. Själv tror jag, eftersom jag nu bor på landet, att vi behöver fler som flyttar ut. Vi ser en avfolkning av landsbygden i Sverige som går i allt snabbare takt. För varje individ som flyttar från land till stad känns det som att man släcker ett ljus. Städerna behöver inte fler invånare. Däremot – och där förstår jag alla som flyttar från landet – behöver vi fler arbetsillfällen på landsbygden så att folket kan stanna kvar. Vi ser att skolorna avfolkas, liksom sjukvården, BB, vårdcentraler och sjukhus stängs. Allt det som våra politiker kämpade för, för den allmänna välfärden, monteras ned. Här behöver vi fler som kan tänka sig flytta tillbaka till landet.

Bygga nytt – här är tomterna billiga!

Om du kan tänka dig att bygga helt nytt, från grunden, har du på landsbygden stora möjligheter. Här är tomterna nämligen nästan gratis. Och även om du skulle köpa en tomt med ett hus, eller flera, skulle du ha råd att riva det gamla huset och bygga nytt. I synnerhet om du kan göra mycket på egen hand. För tre, och fyra generationer sedan byggde de flesta nytt hus, med hjälp av alla i byn. Oftast byggde man nytt när man gifte sig. Alla gick man ur huse för att hjälpa till. Det var en annan andra då. I Finland kallar man det för "talko" – att hjälpa till med ett bygge. Allt annat stod värden för: god mat och dryck. När det sedan var någon annan som behövde den hjälpen, ställde man givetvis upp. Alla för en, en för alla, eller hur det nu lyder.

Räkna på kostnaderna

Bygga nytt kan bli både kostsamt, men även mycket billigt, beroende på hur du går till väga. Du kan räkna på bygga hus totalkostnad på sajten som heter mittnyahus.org. Där har de redan räknat på kostnaderna, beroende på hur du väljer att bygga. Tänk på att man kan bygga miljövänligt och återanvända bra material, vilket kan sänka kostnaderna. Det kanske är en och annan som saknar den gamla "talko"-andan. Om inte annat hjälptes man åt och lärde känna varandra på annat sätt än i dag. Tack för mig!

17 Aug 2017