Plikt kunna rädda andra

Läste häromdagen om en man som dog mitt under en cykeltävling runt Vättern. Det är ganska hemskt när det händer, men inte helt ovanligt. Det hemska händer faktiskt då och då. I mitt tycke helt onödigt. Om fler människor kunde rädda liv skulle det inte vara så många. Det kan ju inte vara så svårt, om man bara vet hur man ska göra. Vi har ju alla fått veta, i teorin, i skolan hur man ska göra. Som elev tittar man bara slött på det som skolsköterskan säger om hur man räddar liv. Sedan händer inget. Efter några månader har man glömt bort allt.

Skulle du kunna rädda liv?

Handen på hjärtat, skulle du kunna rädda någons liv? Det ska ju inte vara bara få som kan detta. Många förväntar sig att det ska vara utbildade läkare eller sjuksköterskor som kan rädda människoliv, men det tycker inte jag att det ska vara. Det borde vara en medborgerlig plikt att kunna rädda andra. Tänk om det hände dig? Säg mitt i en match? Då borde de som finns närmast, kunna påbörja livräddande insats tills ambulans och läkare har kommit till platsen. Sekunderna efter ett hjärtstopp är de viktigaste. Även om hjärtat kan komma igång senare, tar hjärnan stryk av att inte få syre, och den skadan blir permanent. Så för att undvika hjärndödsfall bör personen på igång hjärtat så snabbt som möjligt efter att hjärtat slutat att slå.

Finns utbildning för alla

Som tur är, finns det hjärt- och lungräddningskurser (hlr) för alla. Det är bara ett knapptryck att anmäla sig till en första hjälpen kurs på Hjärtgruppen. De utbildar pleti och kleti. Där man kan få utbildning i hur man kan rädda andra, av utbildade läkare. Sedan är det bra att skaffa sig en hjärtstartare, så har man första hjälpen hemma, ifall olyckan skulle vara framme. Som sagt, borde det vara en medborgerlig plikt så att verkligen alla kunde rädda någon annan!

14 Aug 2017