Unga ska inte sitta i fängelse

Moderaterna brukar alltid kräva samma saker i politiken. Fler poliser, längre fängelsestraff och lägre skatter. Med tanke på att både polisväsendet och fängelsevården är finansierat av allmänna skattemedel är det en ganska så ologisk konsekvens att i samband med krav på fler poliser och längre fängelsetider kräva lägre skatter. Men så brukar Moderaterna också kräva lägre skatter av höginkomsttagare.

Ungdomar på glid

De med låga inkomster bör ju betala som vanligt. De senaste tjugo åren brukar Socialdemokraterna föra samma politik, men inte lika oförblommat som både de gamla som de nya Moderaterna. Vi bör betala lägre skatter, men de ska gå till längre straff och fler poliser. Att unga kriminella inte har gått i skola eller kommer ur familjer med ekonomisk och social misär är inte något som bekommer politikerna. Så hur ska de få hjälp? Och vilken egentlig lösning behöver de unga få? I stället för längre fängelsestraff bör de unga få vård på behandlinghem. Missbruk är vanligt hos denna unga grupp människor på samhällets botten. Hur skulle längre fängelsevistelser hjälpa dem? Knappast alls.

Behandlinghem med humanism

Istället bör ungdomarna få möta ett vuxensamhälle som ger dem hjälp, som ger dem en chans i livet istället för sparkar neråt. Många av dessa ungdomar har aldrig mött en vuxen som de kan lita på eller som har hjälpt dem. Har de psykiska problem bör de få vård i stället för fängelsestraff. Vården kan hjälpa dem ur sitt missbruk, sin kriminalitet eller vilka problem de än har. Vi behöver mer humanism i vårt samhälle, inte mera våld i form av fler poliser. Och framför allt behöver vi BÄTTRE poliser, som gör ett bra jobb, och inte bara lägger ner anmälningar på löpande band.

25 Nov 2017